Sok jabłkowy tłoczony nieklarowany z czarnym bzem


Wstecz

Czarny bez – znana stara roślina używana jako lekarstwo. W połączeniu z sokiem jabłkowym czarny bez uzyskuje pełnię smaku łagodząc ostrą gorzkawą nutę owocu czarnego bzu. Ten sok znakomicie nadaje się by przyrządzić z niego kisiel (przepis podany poniżej).

  • Czarny bez jest środkiem napotnym czyszczącym krew.
  • Poprawia przemianę materii.
  • Zalecany przy grypach i przeziębieniach, chorobach gośćcowych, reumatycznych, chorobach nerek stanach zapalnych żołądka, nerwobólach oraz ogólnego wyczerpania organizmu.
  • Owoce czarnego bzu należą do leków usuwających z organizmu produkty przemiany materii oraz egzogenne toksyny.
  • Owoce czarnego bzu zawierają witaminy takie jak: B2, B6, PP, C, H.
  • Sok z czarnego bzu zawiera zwiększoną ilość cennych antyoksydantów.
Zobacz w sklepie

Składniki: sok jabłkowy, sok z czarnego bzu (12%).

wartość odżywcza w 100g produktu:
białko: ok 0,1g
tłuszcz: ok. 0,05g
węglowodany: od 8g do 13g

wartość energetyczna w 100g produktu:
od 32 kcal (133,98 kJ)
do 52 kcal (217,71 kJ)

mała butelka: 250 ml
data ważności soków: 12 miesięcy

Przepis na zdrowy kisiel:
1 butelka soku, 1 duża łyżka stołowa mąki ziemniaczanej,
Wykonanie:
Odlać z butelki 1/3 soku i zmieszać z mąką ziemniaczaną. Resztę soku wlać do garnka. Zagotować. Dodać mieszankę soku z mąką ziemniaczaną, mieszając energicznie przez chwilę. Kisiel jest gotowy!