Sok jabłkowy tłoczony nieklarowny z aronią


Wstecz

Cierpka aronia doskonale komponuje się z sokiem jabłkowym. Ponadto wzbogaca sok znacznie w polifenole (antyoksydanty), które są zmiataczami wolnych rodników i według ostatnich badań wykazują prozdrowotne oddziaływanie na ludzki organizm. Warto taki sok włączyć do codziennej diety.

 

  • Owoce aronii zawierają glukozę, fruktozę, pektyny, kwasy organiczne, związki mineralne wapnia, żelaza oraz selen.
  • Są bogatym składem związków bioaktywnych jak polifenole.
  • Owoce aronii są źródłem wit. PP B6, E oraz miedzi.
  • Mają właściwości przeciwkrwotoczne przy drobnych krwawieniach, przeciwdziałają miażdżycy i leczą hemoroidy.
  • Owoce aronii są cenione w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia, żylaków, nerwicy, stanów nerwowych i nadciśnienia tętniczego.
  • Zwiększają odporność organizmu na infekcje, garbniki dezynfekują przewód pokarmowy i przeciwdziałają rozwijaniu się szkodliwej mikroflory w jelitach.

Antyoksydanty – zmiatacze wolnych rodników.
Żywność bogata w antyoksydanty odgrywa istotną rolę w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych. Należą do nich choroby krążenia i związane z nimi zmiany miażdżycowe oraz choroby nowotworowe.

Zobacz w sklepie

Składniki: sok jabłkowy, sok z aronii (12%).

wartość odżywcza w 100g produktu:
białko: ok 0,1g
tłuszcz: ok. 0,05g
węglowodany: od 8g do 13g

wartość energetyczna w 100g produktu:
od 32 kcal (133,98 kJ)
do 52 kcal (217,71 kJ)

mała butelka: 250 ml
data ważności soków: 12 miesięcy